Dieta Sugar Busters sau cum sa elimini complet zaharul din alimentatie

Principiul pe care se bazeaza dieta Sugar Busters este eliminarea zaharului pentru a echilibra cantitatea de grasimi din sange. Astfel sunt interzise toate dulciurile pe baza de zahar rafinat, dar si anumite fructe si legume cu continut mare de glucide. In plus, pentru rezultate eficiente in ceea ce priveste slabitul, portiile de mancare trebuie reduse usor.

In dieta Sugar Busters exista o serie de alimente ce sunt strict interzise, din cauza cantitatii mari de glucide pe care le contin, dintre acestea va amintesc: cartofii, fulgii de porumb, orezul alb, painea sau faina rafinata, sfecla, morcovi, dulciuri si fainoasele pe baza de zahar rafinat. De asemenea nu sunt permise: fasole boabe, banane, stafide, bere sau mancarea de tip fast-food.

Alimentele care pot fi consumate includ legume cu continut ridicat de fibre, cereale integrale, carne slaba, peste si fructe.

Carnea trebuie preparata pe gratar, la cuptor sau fiarta, iar mancarurile sa fie gatite cu uleiuri cu continut ridicat de grasimi mono sau polinesaturate si continut scazut in grasimi saturate, ca de exemplu uleiul de masline. Sunt recomandate 3 portii medii pe zi si gustari sub forma de fructe si alune. Fructele sunt preferate in locul sucurilor de fructe si este bine ca acestea sa se bea cu o jumatate de ora inainte de masa.

Mai sunt permise lactatele, cerealele integrale, toate fara adaos de zahar, dar si condimentele si ciocolata neagra. Conform autorilor dietei Sugar Busters o masa bogata in proteine si saraca in carbohidrati determina o crestere si a nivelului glucagonului, celalalt hormon secretat de pancreas, care intervine in reglalea nivelului glicemiei si care promoveaza mobilizarea grasimilor stocate. Nivelul crescut al glucagonului permite folosirea energiei de la nivelul rezervelor de grasime.

Pe de alta parte, insulina inhiba mobilizarea grasimilor de rezerva, chiar daca o persoana este la o dieta stricta, dar care determina generarea de glucoza. Astfel se explica de ce persoanele care consuma alimente bogate in carbohidrati (paste, faina alba), nu pot arde grasimile de rezerva desi cantitatea de alimente ingerate este mai scazuta.