Indicele de masa corporala (IMC) – informatii generale

Indicele de masa corporala reprezinta un raport bazat pe greutatea si inaltimea unei persoane, in urma caruia se poate stabili daca aceasta este subponderala sau supraponderala, mai exact, care este gradul de obezitateal acesteia. Formula in urma careia se calculeaza este kg/m², dar exista si tabele gata calculate.

Cu ajutorul specialistilor si a studiilor stiintifice si de caz pe care le-au intreprins, s-a descoperit ca indicele de masa corporala este cel mai bun mod de a descoperi procentajul de grasime din corpul unei persoane, tinand cont de greutatea si de inaltimea sa.

Daca vreti sa tineti cont de acest indice, retineti faptul ca el este conceput pentru persoane mature, nefiind recomandat copiilor, femeilor insarcinate, persoanelor cu masa musculara mare sau persoanelor varstnice, din motive lesne de inteles. De asemenea, nu este un procedeu de diagnosticare, pentru acest lucru fiind nevoie sa mergeti la un medic nutritionist. Acesta, in functie de rezultatele mai multor teste la care va supune, va putea sa conceapa o dieta specifica dumneavoastra, pentru a putea ajunge la nivelul optim de raport inaltime – greutate.

Indicele de masa corporala separa oamenii in sase categorii importante, raportandu-se la cantitatea de grasime din corp. In urma calcularii acestui indice, se observa ca oamenii se inscriu in urmatoarele clasificari:

Clasificarea in functie de indicele de masa corporala

– subponderal: IMC sub 18,5;
– greutate normala: IMC intre 18,5 si 24,9;
– supraponderal: IMC intre 25 si 29,9;
– obezitate de gradul I: IMC intre 30 si 34,9;
– obezitate de gradul II: IMC intre 35 si 39,9;
– obezitate de gradul III: IMC intre 40 si 44,9;
– obezitate morbida: IMC peste 45.

Persoanele subponderale trebuie sa fie foarte atente la ceea ce se intampla cu corpul lor, deoarece indicele de masa corporala foarte mic este corelat, adesea, cu un sistem imunitar scazut. Este recomandata o dieta sanatoasa (vedeti un bun exemplu), care sa le ajute sa ia in greutate, dar se recomanda si exercitiile fizice, pentru cresterea masei musculate. In momentul in care cineva are un indice foarte scazut, trebuie sa fim atenti la semne ale anorexiei sau ale bulimiei, aceste afectiuni fiind, adesea, mortale.

Un indice de masa corporala cuprins intre valorile 25 si 39,9 nu este foarte grav, persoanele supraponderale sau obeze putand sa ajunga la o greutate normala cu ajutorul unei diete echilibrate si prin efort fizic sustinut.

Obezitatea morbida este o cauza majora a multor decese din intreaga lume, deoarece persoana este, de regula, tintuita la pat, iar riscul de aparitie a unor boli grave este foarte ridicat, boli precum diabet, hipertensiune sau alte afectiuni ale inimii. Se recomanda, de foarte multe ori, operatii pentru a le putea ajuta sa scada in greutate, mai exact aplicarea unui inel gastric, care micsoreaza marimea stomacului.

Din punct de vedere statistic, este dificil ne limitam doar la calcularea tesutului adipos din corpul uman, datorita factorilor specifici fiecarei persoane care pot influenta rezultatul indicelui, cum ar fi masa musculara mare sau oase grele. Dar, este ideal pentru a calcula nivelul de sedentarism si de obezitate generala din randul populatiei, deoarece marja de eroare este relativ mica.

Recomandam calcularea indicelui de masa corporala (IMC) in mod frecvent, pentru a putea controla dezvoltarea armonioasa si a sanatatii intregului organism, iar, in cazul in care acesta scade sau creste prea tare, este important sa va prezentati la un specialist in nutritie.