Diverse

Nutritionist vs. Dietetician

Un nutritionist este un specialist in domeniul sanatatii care este interesat de alimentatie, stiinta nutritionala, nutritie preventiva, boli legate de deficientele de nutrienți, precum si utilizarea de produse alimentare si a nutrienților pentru a vindeca boli si afectiuni.

Un dietetician este un expert in alimente si nutritie. Acesta da sfaturi dietetice, ajuta la promovarea obiceiurilor alimentare sanatoase, dezvolta diete si regimuri alimentare pentru oameni, participa la cercetari nutritionale.

In tarile dezvoltate, cat de curand si in Romania, un dietetician trebuie sa fie inregistrat si declarat drept expert in nutritie. Acestia trebuie sa indeplineasca conditii educationale si profesionale foarte stricte si sa treaca un examen national inainte de a fi recunoscut dpret dietetician.

In Romania termenii de nutritionist si de dietetician nu sunt reglementati, oricine indiferent de cursurile efectuate poate procesa si distribuii informatii nutritionale (unii scriu chiar si carti). Gradul de educatie difera foarte mult, incepand cu postliceala si ajungand chiar la doctorat.

Sfatul meu este ca daca doriti sfaturi legate de diete, alimentatie sau nutritie sa apelati cu incredere la un dietetician, cu exceptia in care nutritionistul are un nivel foarte inalt.

O singura parere
  1. Antonia says:

    Interesant articol, aveam impresia ca este unul si acelasi lucru dar se pare ca difera. Oricum in Romania nu prea este familiarizat termenul de “dietetician”.

  1. Violeta Adbot says:

    Dupa sarcina am incercat peste 6 diete, toate fiind ineficiente. Intr-un final am descoperit dieta RINA OFICIALA de aici cu care am slabit 10 kg in 4 luni. Acum arat prfect!

Spune-ti parerea