Diverse

Obezitatea la copii a atins cote alarmante

Care este ultima solutie a unui nutritionist atunci cand un pacient nu reuseste sa slabeasca, click aici pentru a afla! (P)

Obezitatea inseamna a avea cu mult peste numar normal de kilograme pe care o persoana trebuie sa le aiba la o anumita varsta si inaltime. Obezitatea la copii prezice daca un copil va fi obez si in viata de adult si este deosebit de importanta pentru starea de sanatate a acestuia. Aceasta afectiune apare la copiii care au o alimentatie bogata in grasimi, nesanatoasa si mai ales la cei sedentari, care nu fac miscare deloc.

Cauzele obezitatii infantile sunt functionarea anormala a glandei endocrine, dar si genele pe care le-au mostenit de la parintii, insa genele sunt raspunzatoare doar in 25-40 % din cazurile de obezitate ale copiilor. In afara de acesti doi factori, mai contribuie la instalarea obezitatii si factorii de mediu, facand dificila atribuirea doar unei singure cauze.

Gradul de obezitate infantila se poate determina in functie de indicele de masa corporala (IMC – am scris aici mai multe informatii despre acest subiect). Un indice care indica o greutate anormala are o valoare de peste 30. IMC se calculeaza impartind numarul de kilograme la inaltimea masurata in m2. O greutate normala este indicata de un indicele cu valoare intre 18.5 pana la 25.

Un efect negativ asupra greutatii copiilor, dovedit de un studiu il are “americanizarea socitatii”. Alimentele care au patruns in alimentatia acestora si care sunt cauzele obezitatii infantile sunt: pizza, hamburgerii, aripioarele picante, sucurile acidulate, cartofii prajiti, in general macarea de la fast-food. Toate aceste alimente si lipsa de miscare stau la baza obezitatii unui copil.

Un studiu efectuat la nivel european a aratat ca un baiat din trei si o fata din cinci sunt obezi, iar anual numarul copiilor cu probleme de greutate creste cu 500.000. Obezitatea la copii este mult mai accentuata in America, conform studiilor. Parintii sunt preocupati din ce in ce mai mult cu serviciul si mai putin cu viata copiilor care mananca mancare semipreparata, iar de miscare nici nu mai poate fi vorba. Devin fascinati de lumea virtuala de la varste fragede si raman captivati ore in sir in fata calculatorului.

La noi in tara sunt 5 milioane de copii obezi si mult mai multi cu probleme de greutate. Alimentatia nesanatoasa cu un numar mult mai mare de calorii fata de cel necesar unui copil face ca acest numar sa creasca simtitor de la an la an. Pentru ca un copil sa slabeasca un kilogram in doua saptamani acestuia ii trebuie reduse numar de calorii cu 500 in fiecare zi.

Iata cateva sfaturi pentru a preveni obezitatea infantila, dar si pentru a ajuta un copil sa revina la o greutate normal in faza incipienta de obezitate:
1. Evitarea pe cat posibil a meselor dese la restaurantele fast-food.
2. Limitarea numarului de calorii pe care acestia il iau din sucurile acidulate si foarte nocive.
3. Masurarea portilor pe care copilul le mananca in timpul unei mese, de obicei cei mai multi copii mananca portii foarte mari in timpul meselor.
4. Copiii trebuie invatati sa se ridice de la masa cand simt senzatia de saturatie, nu cand nu mai ramane nimic in farfurie.
5. Activitatiile fizice si indrumarea copiilor pentru a frecventa cat mai multe sporturi, activitati precum dans, aerobic, tenis, inot, care implica efort si arderea caloriilor trebuie sa faca parte din programul oricarui copil.
6. In cazul copiilor mici se recomanda achizitionarea unui premargator. Cele mai multe premergatoare pentru bebelusi de pe BabyPlus.ro contribuie la o buna dezvoltare a copilului inca de mic.

Oana Cuzino, care este si mamica sustine ideea unui echilibru intre o alimentatie sanatoasa, care sa respecte valorile calorice pe care un copil trebuie sa le consume si cu activitati fizice care sa-i si placa copilului reprezinta succesul in a avea o greutate normala.

Nici o parere


Hei! Parerea ta este importanta ;)

Spune-ti parerea