Zaharul si efectele sale nocive in slabire

Zaharul este unul dintre cei mai rai carbohidrati. Ar trebui sa fie insotit de un advertisment, la fel cum sunt tigarile, pentru ca poate fi periculos cand este consumat in cantitati mari. Deoarece il adaugam in majoritatea alimentelor, suntem tentati sa gandim ca zaharul este un ingredient indispensabil in alimentatia noastra. Nimic nu poate fi mai departe de adevar.

Epidemia de zahar

Zaharul – si ma refer la sucroza sau zaharoza, inclusiv la zaharurile procesate precum zaharul alb, rafinat si zaharul din trestie – are un indice glicemic mai mare de 70.

Este unul din cele mai daunatoare alimente pe care putem sa le ingeram. Timp de zeci de mii de ani, omul a trait foarte fericit fara zahar. Consumul fara limite al zaharului a crescut in ultimii 200 de ani, mai exact, in cadrul a cinci/sase generatii. Este de neconceput ca organismul uman se poate adapta suficient de repede pentru a face fata nivelului de zahar din sange in continua crestere, asociat cu o astfel de schimbare de regim.

Situatia s-a inreutatit in ultimii 50 de ani, de cand alte alimente cu un indice glicemic ridicat au fost introduse in dieta noastra. Rezultatul este ca tot mai multi oameni constata ca pancreasurile lor sunt nepregatite si incapabile sa faca fata cerintelor unei diete cu IG mari. Aceasta situatie a dus la cresterea numarului de persoane care se lupta cu obezitatea.

Zaharul ascuns

Sunt doua tipuri de zahar: zaharul pe care il recunoastem si cel pe care nu-l recunoastem. Zaharul pe care il recunoastem este acela pe care il adaugam in mancarurile si bauturile noastre. Avem un anume control asupra sa, dar el este numai o parte a problemei. Zaharul pe care nu-l recunoastem este un pericol mult mai mare, pentru ca a fost adaugat in mancarea noastra de altii, fara cunostinta noastra. Aceste este zaharul ascuns, folosit pe scara larga in industriile alimentara si farmaceutica pentru a conferi volum produselor si pentru a le da un gust mai bun. Asta inseamna ca pana si “alimentele” aparent benigne, precum siropurile si bomboanele de tuse, contin adeseori un anume fel de zahar.

Uitati-va la etichete si veti fi uimiti sa vedeti cate alimente preparate comercial contin zahar. Aceste zaharuri ascunse pot fi intalnite sub mai multe nume, inclusiv: sucroza, dextroza, malt, sirop de porumb, melasa si miere. Din pacate, etichetele nu va vor spune intotdeauna exact cat zahar a fost folosit, atat timp cat legea nu cere sa se ia masuri in aceasta directie. Deci, fiti precauti si nu va luati dupa aparente.

Mentinerea nivelului de zahar din sange

Unii dintre voi ar putea, la fel de bine, sa intrebe: daca eliminam zaharul complet din alimentatia noastra, cum este posibil sa ne mentinem nivelul minim de zahar din sange? Aceasta este o intrebare pusa frecvent, iar raspunsul este foarte simplu :). Corpul are nevoie de glucoza nu de zahar pentru a produce energie. Fructele, alimentele integrale, leguminoasele si, in special, cerealele pot aproviziona usor corpul cu toata glucoza de care are nevoie in imprejurari normale. Daca exista o lipsa temporara a carbohidratilor care sa faca organismul sa lucreze in continuare (cum se poate intampla cand facem o activitate fizica extenuanta), corpul este capabil sa apeleze la alte rezerve de energie, cum ar fi grasimile stocate. Deci nu este nevoie sa consumam zahar.

Initial, acest lucru ar putea cauza probleme persoanelor carora le place sa-si indulceasca mancarea. In acest caz recomand sa se foloseasca temporar indulcitori artificiali ca zaharina sau aspartanul pana se obisnuiesc cu noul regim.