Daca vrei sa pierzi in greutate, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa schimbi ceea ce mananci si felul in care gatesti mancarea. Desigur, toata lumea stie ca este recomandat sa se schimbe carnea rosie cu cea alba si sa se inlocuiasca chips-urile cu legume si fructe proaspete. Insa modalitatea de preparare a alimentelor este cea mai importanta atunci cand vrei sa scapi de kilogramele in plus sau atunci cand, pur si simplu, iti doresti sa respecti un regim de viata sanatos.
Nutritionistii spun ca prepararea alimentelor prin prajire in ulei este probabil cel mai nociv lucru pe care il putem face pentru sanatatea noastra. Cel mai bine este sa investim intr-o tigaie care sa prepare mancarea fara a avea nevoie de ulei si fara ca alimentele sa se lipeasca de materialul din care este confectionata.
Tigaile neaderente sunt alegerea evidenta atunci cand dorim sa gatim alimente cu continut scazut de grasimi. In cazul in care materialul tigaii este nelipicios, nu mai trebuie sa utilizezi grasime, precum ulei sau unt, pentru a preveni lipirea produselor alimentare de tigaie. Din pacate, unii bucatari ezita sa foloseasca tigai neaderente, deoarece acestia sunt ingrijorati din cauza teflonului, care este un materal frecvent utilizat in tigaile neaderente.
Multi oameni cred ca este periculos sa consumi mancare preparata in vase de teflon, deoarece ustensilele de metal pot razui teflonul ce acopera suprafata tigaii, riscand astfel sa il ingere. Cu toate acestea, folosirea unei tigaie din teflon in mod responsabil, doar cu ustensile din lemn care sa nu zgarie suprafata tigaii, nu poate crea probleme de sanatate.
O tigaie clasica din fonta poate fi, de asemenea, benefica pentru cei care doresc sa urmeze un regim alimentar sanatos. Acest material se incalzeste uniform si intretine bine caldura, iar cu o utilizare corespunzatoare, va preveni lipirea mancarii. Cu toate acestea, fonta are nevoie de un efort suplimentar pentru a fi mentinuta mai mult timp intr-o stare buna. Totodata, se recomanda folosirea unei mici cantitati de ulei pentru ca aceasta sa prepare mancarea in mod corespunzator. Poate ca nu iti suna prea sanatos acest lucru, insa daca folosesti o cantitate mica de ulei de masline extravirgin nu vei risca sa iti pui sanatatea in pericol sau sa cresti in greutate.
Ingrijita in mod corespunzator, o tigaie din fonta va putea dainui si cativa zeci de ani, astfel incat sa fie transmisa si generatiilor viitoare.
Una dintre ultimele tendinte in materie de tigai, care promit sa prepare mancarea intr-un mod cat mai sanatos posibil, este tigaia din ceramica. Ceramica are cam aceleasi proprietati ca teflonul, insa este mult mai rezistenta. Tigaile din ceramica, de asemenea, pot sa fie folosite in prepararea mancarii fara a folosi ulei.
Leave a Comment