Alimente Yin recomandate pentru dieta Yin-Yang

In medicina chineza se spune ca, pentru a obtine sanatatea si armonia corporala, trebuie sa echilibrezi consumul de alimente reci, pline de energie Yin, cu alimente calde sau fierbinti, care ofera energie Yang. Conceptul de Yin si Yang sunt fundamentale in gandirea chineza deoarece ei cred ca tot ce exista in univers detine atat calitati Yin, cat si calitati Yang. Yin este caracterizat de intuneric, frig, noapte si de sexul feminin iar Yang reprezinta lumina, zi, fierbinte si sexul masculin. In timp ce sunt opuse, ele se completeaza reciproc. Acest lucru se aplica si in alimentatie. Cand se consuma echilibrul corect de alimente, propriul Yin si Yang ramane echilibrat iar corpul beneficiaza de energie, sanatate, armonie si bunastare.

Alimente Yin recomandate pentru dieta Yin-Yang

Dieta Yin-Yang

In general, pentru a mentine echilibrul, dieta ta ar trebui sa includa alimente neutre, cum ar fi orezul simplu in combinatie cu alimente Yin si Yang. Totodata, acest tip de dieta trebuie sa fie adaptat fiecarei persoane, in functie de constitutia sa fizica. Daca exista un deficit de Yin sau Yang, persoana in cauza ar putea deveni supraponderala. Persoanele cu un exces de Yin tind sa aiba dificultati in respiratie, se misca mai incet, au probleme cu somnul si retin fluide. Cei cu un exces de Yang au tendinta de a transpira excesiv, le este foarte cald, sunt hiperactivi si au tendinta de a manca sau bea prea mult.

Care sunt alimentele Yin?

Alimentele Yin sunt reci, mai lichide, moi si de culoare inchisa. Plantele si animalele acvatice, cum ar fi pestele si algele marine sunt alimente Yin. Alte alimente care fac parte din aceasta categorie sunt cele care cresc in subteran sau in intuneric, cum ar fi legumele radacinoase sau ciupercile.

In general, alimentele Yin includ: ovazul, orzul, graul, vinetele, sfecla, castravetele, salata verde, dovleacul, spanacul, tofu, rosiile, macrisul, rata, iepurele, carnea de porc, pestele, bananele, grapefruitul, lamaia si pepenele verde.

Yin reprezinta energia responsabila pentru recirea si hidratarea functiilor corpului. Cand aceasta energie este epuizata, corpul incepe sa dea semne de “incalzire”. Aceasta nu este o incalzire reala, ci reprezinta lipsa de hidratare si de racire a functiilor, care sunt necesare pentru mentinerea unui echilibru sanatos.