Ce este IGM (indicele glicemic mediu)?

O mancare buna este una dintre supremele bucurii ale existentei noastre, iar gastronomia este o adevarata arta, alaturi de muzica si pictura. De aceea ar fi pacat sa ne abtinem pentru totdeauna de la mancarurile bune, doar pentru ca ar putea avea o valoare de indice glicemic relativ mare, in ciuda dimensiunii gastronomice importante. Aplicand principiul IGM (indicele glicemic mediu), veti putea sa mancati o parte din aceste delicatese fara a lua in greutate.

Ce este principiul IGM?

IGM este unul dintre cele mai importante aspecte ale planului de control al greutatii. Este exact ce sugereaza numele: IG mediu al tuturor carbohidratilor consumati in timpul unei mese. Deci, cel mai mult nu conteaza valoarea IG al unui carbohidrat anume consumat, ci efectul combinat pe care cativa carbohidrati il au unul asupra celuilalt. Asadar, a manca un carbohidrat cu IG ridicat in timpul unei mese nu produce neaparat un nivel catastrofal al zaharului din sange sau cresterea greutatii.

Cum functioneaza principiul IGM?

IGM este, in esenta, sistemul care verifica si echilibreaza organismul si va permite sa consumati anumite alimente cu IG mari, atat timp cat ele sunt insotite (de preferat procedate) de carbohidrati bogati in fibre, cu IG foarte mic. Ceea ce inseamna ca, daca mancati un carbohidrat cu un IG care este mai putin mai mare decat cel recomandat, efectele lui asupra pancreasului vor fi reduse mancand alt carbohidrat cu o valoare foarte mica a IG.
De exemplu, un fel de mancare cu cartofi va face nivelul glucozei din sange sa creasca apreciabil, in timp ce legumele bogate in fibre, cu un IG scazut, fac nivelul glucozei din sange sa creasca doar cu putin. Mancati-le pe cele doua impreuna si nivelul glucozei din sange va creste undeva intre cele doua extreme, depinde cati cartofi si cate legume bogate in fibre ati mancat.