Ce nu stiai despre ceai, afla acum!

Ceaiul este una dintre bauturile despre care nu se stie exact cand a aparut si cum. In jurul lui exista insa foarte multe legende, unele mai interesante decat altele. De exemplu, unii considera ca ceaiul a fost descoperit de catre imparatul chinez Shen Nung. Potrivit miturilor, importantul imparat ar fi descoperit ca frunzele de ceai dau o culoare aparte apei atunci cand sunt puse in ea si ca astfel se obtine o bautura aromata si invigoratoare. Istoricii indieni atribuie insa culturii lor aparitia ceaiului, intrucat considera ca printul Bodhidharma a descoperit delicioasa bautura, ajungand la concluzia ca ea ii ofera posibilitatea de a sta treaz pe parcursul calatoriilor.

Ceaiul nu este o bautura, ci o planta din care se realizeaza bautura cunoscuta azi tot sub numele de ceai

In ceea ce priveste ceaiul, cu siguranta va ganditi la faptul ca el este bautura ce rezulta in urma fieberii apei impreuna cu anumite plante. De fapt, ceaiul este o planta din familia Camellia. De mentionat este faptul ca se disting in lume patru tipuri principale de ceai. Este vorba de ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul oolong, respectiv ceaiul alb. Acestea nu sunt insa toate felurile de ceai, pentru ca pe langa ele au mai aparut si cateva tipuri mai putin cunoscute: ceaiurile galbene, ceaiurile galbene, ceaiurile rosii, despre care adesea se spune ca sunt confundate cu cele negre, dar si ceaiurile verzulii. In fond, este vorba de aceeasi planta care da toate aceste feluri de ceai. Difera insa doar modul in care alegeti sa cultivati planta, cum o procesati si, in final de cum o preparati. Cu siguranta nu stiati ca prima recolta de ceai este gata la aproximativ cinci ani de la plantare. Mai mult, dupa acest moment, puteti folosi ceaiul vreme de pana la saptezeci de ani.

Chinezii organizau frecvent concursuri de recunoastere a diferitelor tipuri de ceai

Un aspect interesant despre ceai este ca in vremea dinastiei chineze Tang, oamenii aveau un mod interesant de a petrece timpul liber. Ei organizau frecvent concursuri prin care isi testau abilitatile de recunoastere a ceaiului. Astfel se desemna un judecator si se alegeau cate doua echipe pentru fiecare runda. Aceste echipe realizau cate un tip de ceai pe care adversarii erau obligati sa le recunoasca pentru a castiga. Se pare ca in jurul anului 1000, cel mai vestit cunoscator de ceaiuri era Cai Xiang.

De ce beneficii aveti parte daca beti ceai

In prezent, majoritatea oamenilor considera ca ceaiul are doar efecte de calmare. Acest lucru nu reprezinta insa singurul beneficiu de care veti avea parte daca beti ceai. De pilda, daca veti consuma frecvent ceai, veti putea impiedica distrofia si totodata veti scapa de durerea de cap. In acelasi timp, bautura care exista de ani buni poate duce la sporirea creativitatii, la o capacitate mai mare de concentrare, la eliminarea oboselii, dar si la rezolvarea unor probleme respiratorii. Nu in ultimul rand, exista studii recente care arata ca ceaiul ar putea avea efecte si in ceea ce priveste imbatranirea. Astfel, daca veti bea ceai, veti putea prelungi tineretea si va veti bucura mai mult timp de un aspect fizic deosebit.

Trebuie sa aveti grija insa la cantitatile pe care le veti consuma. Astfel, e necesar ca in functie de ceaiul pe care il alegeti sa consultati indicatiile in ceea ce il priveste.