Ceaiul de soc, eficient pentru slabire si detoxifiere

Socul (Sambucus nigra) este o planta medicinala utilizata din cele mai vechi timpuri si pana astazi cu bogate efecte terapeutice puternice. Aceasta poate ajuta la tratarea a multor afectiuni ale corpului. Ceaiul de soc este recunoscut pentru proprietatile sale de detoxifiere si slabire, avand un efect diuretic acesta este recomandat in dietele de slabit. Florile de soc au efect diuretic, antiinflamator, laxativ, proprietăţi antivirale şi antiseptice in timp ce fructele de soc au proprietati antioxidante.

Florile si frunzele de soc au un continut bogat in rutin, hiperozid si izocuercitin. Florile mai contin pectine, glicozide, taninuri, saruri minerale, sapine, uleiuri esentiale, si vitamina C in timp ce fructele de soc contin taninuri şi antociani cum sunt sambucianin, sambucin, crisantemin precum si alte cianidine sau glicozide.

Beneficiile ceaiului de soc

Pe langa detoxifiere si slabire ceaiul de soc (infuzie) mai are o varietate de beneficii pentru sanatatea noastra:
– florile de suc sunt utilizate in mod traditional pentru a trata gripa, raceala, sinuzita, febra, diverse probleme respiratorii.
– un ceai de soc consumat zilnic va intareste semnificativ sistemul imunitar
– fructele au efect analgezic si laxativ fiind foarte eficiente in constipatie
– cu un ceai de soc preparat din fructele si florile acestuia va preveniti corpul de cancer si va mentineti sub control tumorile benigne.
– ceaiul de soc stimuleaza semnificativ circulatia sanguina si intreg sistemul imunitar

Prepararea unui ceai de soc

Modul de preparare clasic al unui ceai de soc sanatos este infuzia. Astfel se adauga in aproximativ 250 ml de apa o lingurita de flori de soc dupa care se pastreaza vasul acoperit timp de 5 minute. In functie de gus puteti sa il indulciti de miere de albine. Pentru slabire si detoxifierea organismului se consuma cam 3 cani de ceai de soc pe zi dupa fiecare masa. Pentru a trata starea de raceala sau gripa ratia poate creste pana la 6-8 cani de ceai de soc zilnic.

Contraindicatii

Tinctura din fructe de soc nu trebuie sa se administreze nediluata, aceasta trebuie mereu sa se dilueze cu apa. Acest preparat este contraindicat in diaree acuta sau cronica, colita de fermentatie. Fructele de soc sunt foarte puternice remediu, astfel in cazul ingerarii unei cantitati mari (cam peste 200 de grame de fructe sau 200ml de tinctura) pot aparea simptomele intoxicatiei cu soc: diaree, voma, deshidratare, arsuri gastrice, o stare generala alterata.