Chirurgia bariatrica, operatia care elimina definitiv obezitatea

Operatia bariatrica reprezinta interventia chirurgicala prin care se elimina total obezitatea si orice forma de surplus de greutate care exista permanent. Dupa aceasta, pacientul nu isi mai poate face probleme legate de greutatea sa deoarece poate consuma o buna parte din alimente fara sa-i fie afectata greutatea. By-passul gastric este cea mai populara procedura de chirurgie bariatrica si se recomanda persoanelor care nu au putut slabi prin dieta si exercitii fizice sau persoanelor ce au mari probleme de sanatate din cauza greutatii excesive. By-passul gastric este cel mai populara operatie de acest gen deoarece are cele mai putine efecte secundare si riscul aparitiilor unor complicatii dupa operatie este foarte mic.

Operatia bariatrica se recomanda doar oamenilor ce au o greutate foarte mare, mai mare de dublul greutatii ideale. Deci daca o persoana are 160 de kilograme si are ca greutate ideala 70, atunci ii este recomandata operatia bariatrica. Rolul acesteia este de a reduce riscul de alte boli grave unele chiar mortale provocate din cauza excesului foarte mare in greutate. Altfel riscul hipertenisiunii arteriala, diabetului de tip II sau a atacului de cord se reduc substantial.

Dupa aceasta interventie chirugicala se elimina aproximativ 60% din surplusul de grasime, iar restul ramane pentru a reduce riscul aparitiilor complicatiilor. Astfel, restul de greutate se poate elimina printr-un regim alimentar adaptat si miscare fizica.

In ce consta operatia bariatrica

In mare aceasta consta in micsorarea stomacului si a intestinelor astfel incat volumul alimentelor ce pot fi depozitate sa scada de la patru cesti la o jumatate de ceasca. Aceasta interventie se poate realiza numai de catre un medic profesionist ce are o buna experienta, operatia durand intre 2 si 3 ore. Pentru aceasta, pacientului i se va face anestezie totala si va fi tinut dupa operatie minim 7 zile sub atenta supraveghere a medicilor.
Asadar exista 3 tipuri de proceduri chirurgicale care sunt incluse in chirurgia bariatrica si anume:

  • By pass gastric – este dupa cum am spus si mai sus cel mai comun tip, cu ajutorul acestuia, volumul stomacului este redus cu 4 randuri de capse si un inel inoxidabil ce are ca rol separarea corpului principal al stomacului formand o noua punga gastrica mai mica ce este localizata la un capat al esofagului. Va fi subtiata si la celalalta capat, cel catre intestinul subtire.
  • Gastroplastia cu banda verticala – se creeaza o punga artificiala dintr-o alta sectiune a stomacului cu ajutorul unor capse speciale.
  • Bypass jejuno-ileal – este cel mai rar tip si reprezinta scurtarea intestinului subtire.
  • Dupa efectuarea unei operatii bariatrice, pacientul trebuie sa urmeze o dieta pe baza de lichide timp de catvea saptamani. Dupa aceasta, timp de o luna se va tine o alta dieta cu alimente pasate, urmand ca timp de catvea luni sa se elimine din alimentatie alimentele solide.