Consumul de alcool in timpul dietei

Putini sunt cei care nu au auzit ca alcoolul trebuie eliminat din meniu atunci cand se incepe o dieta, sau un program de slabit.Luand in considerare doar caloriile, alcoolul reprezinta calorii goale.
Dar acesta are si proprietati benefice, dar doar daca este consumat cu moderatie – si daca nu este asociat cu vreo dependenta. Unele bauturi pot fi de ajutor pentru un program de slabit sau o dieta sanatoasa.

Consumul trebuie sa fie moderat

Intai trebuie mentionat ca alcoolul are proprietatea de a sustine abilitatea organismului de a se relaxa. Un consum minim de alcool pe zi (un pahar de bere/vin sau o combinatie de bautura spirtuasa cu suc dietetic) va scadea nivelul de stres si va contribui la o viata mai lunga.

Alcoolul este metabolizat diferit

In mod normal, organismul isi extrage energia din caloriile din carbohidrati, grasimi si proteine, care sunt digerate incet si absorbite in sistemul gastrointestinal. Insa, acest proces se schimba atunci cand intervine alcoolul. In momentul in care se consuma alcool, acesta primeste atentia completa, deoarece organismul il percepe ca pe o toxina si nu necesita digerarea.
Atunci cand organismul este concentrat asupra procesarii alcoolului, nu va reusi sa digere corect alimentele care contin carbohidrati si grasimi. Cel mai bun exemplu este surplusul de grasime datorat consumului excesiv de bere.

Nu se sare peste o masa pentru a economisi calorii pentru consumul de alcool

Multe persoane care doresc sa slabeasca sar peste o masa, chiar doua, deoarece stiu ca mai tarziu vor ajunge la un bar sau o petrecere unde vor consuma alcool. Este o idee foarte gresita! Avand cunostinta ca alcoolul contine calorii, este tentant sa se renunte la alimentatie pentru a “economisi” caloriile consumate pentru un pahar in plus.
Mersul la petreceri sau la bar pe stomacul gol sporeste dorinta de a consuma in cantitati mai mari diferite snaks-uri (alune, covrigei etc.). Iar consumul de alcool pe stomacul gol, sporeste efectele negative ale acestuia asupra organismului.
Este recomandata o masa sanatoasa inainte consumului de alcool. Iar daca este ingrijoratoare ideea unei nopti de pomina cu prietenii, se recomanda 30 de minute in plus de exercitii fizice – in locul eliminarii unei mese importante.

Alcoolul nu se amesteca

Multi se feresc de bere si vin deoarece contin carbohidrati, astfel prefera sa consume bauturi spirtoase. Un shot de Jack Daniels – de exemplu – contine 100 de calorii, iar daca este combinat cu suc, acea valorea va creste. Daca tot este amestecat cu suc, se recomanda unul dietetic. Bauturile mai dulci – chiar daca este lichior sau vin – contin mai mult zahar, deci si mai multe calorii. In consecinta, vinurile seci vor avea mai putine calorii.
Lista de mai jos contine numarul de calorii din cele mai consumate bauturi

Tip Bautura

Cantitate Servita (ml)

Calorii

Jack Daniels

35

78

Lichior si Amaretto

50

194

Vodka

35

72

Vin alb facut sprit

120

87

Vin rosu

120

85

Brandy

35

72

Sampanie

120

89

Consumul de aclool pe timpul dietei o poate afecta in sens negativ, daca nu este tinut sub control, dar poate ajuta mult atunci cand este moderat si gandit.