Este uimitor gradul in care produsele alimentare pe care le manancam ne pot afecta sanatatea fara sa stim. Sanatatea este unul din acele lucruri carora la tinerete nu le acordam o asa mare importanta. In America exista chiar o saptamana dedicata accidentului vascular cerebral – Saptamana nationala a accidentului vascular cerebral. In acest articol voi sublinia niste moduri in care o dieta va poate influenta riscul de accident vascular cerebral.
Unii dintre principalii factori de risc de accident vascular cerebral sunt supraponderabilitatea, nivelul ridicat de colesterol, hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat. Acestea sunt in majoritate toate conditiile legate de alimentatie, care poate fi îmbunatatita printr-o schimbare în stilul de viata si dieta. Exista, desigur, cativa alti factori care pot creste, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral, cum ar fi consumul de alcool, fumatul si predispozitia genetica, dar realitatea este ca cele mai multe dintre acesti factori de risc sunt legate de comportament si poate fi modificat prin schimbarile stilului de viata.
In continuare va prezint o lista de alimente ce pot ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral fiind foarte “prietenoase” cu silueta:
Acizi grasi Omega 3
Sunt acizi grasi polinesaturati, care poat ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si a accidentului vascular cerebral. Ei lucreaza pentru a reduce nivelul tensiunii arteriale si ajuta la imbunatatirea profilului de colesterol. In dieta avem tendinta de a consuma cantitati mici de acizi grasi omega 3, astfel ca e bine sa incluzi alimente care sunt bogate in omega 3 de acum in colo in dieta ta.
Sfat: Include pestele sau fructele de mare ca masa de proteine sau snacks-uri de 2-3 ori pe saptamana. In cazul în care aportul de peste este scazut, atunci puteti lua un supliment de omega 3.
Alimente bogate in fibre
Acestea joaca un rol major in sistemul digestiv, ajutand pentru a muta produsele alimentare prin intestine și joaca un rol important in prevenirea unui numar de conditii de sanatate cronica. Fibrele ajuta la reducerea colesterolului din sange, care foarte important pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral. Este recomandat sa consumam aproximativ 30g pe zi, atat de fibre solubile cat si insolubile.
Sfat: Include ovaz ca si carbohidrati la micul dejun. Ovazul este in mod natural bogat in beta glucan, o fibra solubila care in special ajuta la reducerea nivelului de colesterol. De asemenea, asigurati-va ca sunteti consumatoare de cel putin 3 cesti de legume si salata pe zi.
Proteinele vegetale
De exemplu nautul este o sursa buna de fibre si lucreaza in mod natural in a reduce nivelul colesterolului. Soia si tofu sunt, de asemenea, cunoscute a avea un efect de reducere a nivelului colesterolului si proprietati recunoscute de protectie pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare.
Sfat: Includeti nautul, lintea si fasolea ca proteine in dieta dvs. de slabit. Tofu este o sursa foarte buna de proteine dar este si foarte bogat bogat in calciu. Includeti aceste optiuni vegetariene, ocazional, si asigurati-va ca folositi o varietate de optiuni de proteine diferite.
Fructe si legume
Fructele si legumele contin o combinatie de vitamine, minerale, antioxidanti si fito-nutrienti care au calitati de protectie pentru a ajuta la protejarea inimii. Este greu de punctul de nutrienți exacte care lucreaza pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, deoarece fiecare nutrient are rolul sau diferit în organism de a mentine starea de sanatate.
Sfat: Asigurați-va ca sunteti consumatoare de cel putin 3 cesti de legume pe zi – care include o varietate de culori diferite, precum si un fruct care se serveste la micul dejun.
Reduceti aportul de sare
Nivelul ridicat de sodiu din dieta ta poate afecta tensiunea arteriala. Sare provoaca retinerea de lichide, fapt ce poate duce la cresterea in greutate. Aceasta retinere de lichide provoaca o crestere a tensiunii arteriale, care nu numai ca mareste riscul de accident vascular cerebral, dar, de asemenea, pune presiune pe ficat, rinichi, inima, creier si artere.
Sfat: Nu puneti foarte multa sare pe mancare, intradevar sarea in bucate este elementara dar nu exagerati. Renuntati alimentele cu un continut mai mare de 120 mg/100 g de sodium.
“Alimentele pe care le consumi pot fi cea mai sigura si puternica forma de medicina sau cea mai mica forma de otrava.” – Dr. Ann Wigmore
Cine are probleme (serioase) cu inima este bine sa se gandesca de 3 ori inainte sa inceapa o dieta de slabit sau chiar mai rau, sa foloseasca un supliment alimentar pentru slabit, deoarece riscul de accident vascular cerebral creste considerabil decat cu o alimentatie obisnuita.