Daca vreodata v-ati intrebat cum slabesc sportivii, trebuie sa stiti ca in cazul lor, greutatea este un factor determinant in obtinerea de performante, motiv pentru care, pana si cateva zeci de grame pierdute pot face diferenta intre locurile 1 si 2. Si totul tine de raportul dintre putere si greutate, adica de cat de multa puterea poate genera corpul sportivului si cum se transpune aceasta putere in raport cu greutatea acestuia.
De ce sportivii nu slabesc brusc?
Nici un sportiv nu va slabi peste noapte. Organismul uman este o masinarie foarte bine pusa la punct pe care obiceiurile noastre sedentare si alimentatia de proasta calitate o deregleaza, uneori iremediabil. Insa un sportiv trebuie sa isi cunoasca corpul, sa il intretina si sa se asigura ca este mereu in forma pentru urmatoarea competitie. In acest sens, o pierdere brusca in greutate ar putea nu numai sa ii afecteze performantele ci si sanatatea, lucru ce poate duce la sfarsitul carierei sportive. Si din acest motiv nutritionistii care se ocupa de sportivi le introduc in dieta si suplimente nutritive, stiind despre aceste cantitatile exacte de nutrienti, proteine, aminoacizi, vitamine si minerale, putand astfel controla mult mai precis dieta.
Asa cum stiti, alimentatia inseamna energie, fiecare calorie ne poate ajuta sa ne punem in miscare pentru o anumita perioada de timp. Iar antrenamentele cer multa energie atat pentru exercitii cat si pentru recuperarea de dupa. Ori o restrictie calorica severa nu poate avea efecte pozitive. In schimb, toti antrenorii, indiferent de sport, prefera sa promoveze slabirea in afara ciclurilor competitionale sau de antrenament, in pauzele ce dureaza 1-2 saptamani, atunci cand sportivul se afla in repaus.
Si acum urmeaza intrebarile dificile: ati urmat vreodata o cura de slabire? A avut efecte? Cautati o solutie alternativa in lumea sportului?
Cei cinci pasi cu care sportivii slabesc
Pasul 1 este un deficit caloric moderat. Cu alte cuvinte, presupunand ca stiti cam cate calorii are fiecare aliment pe care il consumati, ar trebui sa reduceti consumul zilnic cu circa 300-500 de calorii sub nivelul minim pe care corpul il solicita. Insa nu va luati dupa listele pentru sportivi, acestia fac mult mai multa miscare si in consecinta au un consum de calorii mult mai ridicat. Multi sportivi de top recurg si la suplimentele nutritive pentru a doza cat mai precis aportul de calorii.
Pasul 2 este antrenamentul. Desi reducerea consumului caloric este esentiala, sportivii slabesc si datorii antrenamentului asa ca nu trebuie sa neglijati acest aspect. De fapt, grasimea este inlocuita treptat cu masa musculara (exista unele suplimente ce ajuta), crescand astfel si intensitatea metabolismului corporal, lucru ce va arde mult mai repede grasimile.
Pasul 3. cresterea consumului de proteine. Odata cu inceperea antrenamentelor, o dieta mai bogata in proteine va va ajuta sa va pastrati deficitul caloric fara a resimti insa senzatia de foame, sustinand in acelasi timp si efortul pe care il faceti. Este o solutie optima iar in acest sens puteti gasi unul sau mai multe suplimente nutritive cu proteine potrivite.
Pasul 4. sprinturile. Daca alergati pentru a slabi luati in considerare inlocuirea alergarilor obisnuite cu sprinturile scurte si dese. Practic, un sprint de 10-30 de secunde poate produce o pierdere in greutate mult mai pronuntata decat aceeasi perioada de alergare constanta.
Pasul 5. Exercitiile pe stomacul gol. Adica… fara mancare inainte sau in timpul antrenamentului. Astfel, organismul este obligat sa se bazeze doar pe resursele de grasime ceea ce inevitabil duce la pierderea in greutate.
Acestea sunt in linii mari secretele de slabire ale sportivilor, continand metode mai eficiente de pierdere in greutate decat majoritatea curelor “minune” despre care auziti la televizor. Tot ce va trebuie este un stil de viata activ, plin de miscare si o alimentatie adecvata (in care suplimentele nutrive isi au locul lor.) care sa va impiedice sa puneti pe voi mai mult decat dati jos.
Suplimentele nutritive sunt atat pentru slabire cat si pentru ingrasare, rolul acestora este sa suplineasca nu sa inlocuiasca o alimentatie eficienta. Eu am luat ceva suplimente nutritive in paralel cu urmarea unor exercitii fizice la sala de forta si am pus ceva pe mine, mentionez ca inainte eram slaba batz!!!