De ce ma ingras?

Oamenii castiga in greutate nu din cauza ca ar manca prea mult, ci pentru ca mananca alimente gresite, care fac ravagii in organism sub forma obezitatii, diabetului si bolilor cardiovasculare. Fara doar si poate, puternica traditie culinara frantuzeasca i-a ajutat pe oameni sa reziste raspandirii nefaste a culturii si stilului de viata fast-food. Citeste aceste lucruri socante din interiorul bucatariei fast-food-urilor si poate vei renunta la acestea.

Legatura carbohidratilor

In razboiul impotriva greutatii, singura grupa de alimente care ne preocupa intr-adevar o reprezinta carbohidratii. Carbohidratii sau glucidele reprezinta o categorie foarte importanta de nutrienti, utilizati in organism in principal pentru rolul lor energetic, de fapt acestia sunt sursa de energie preferata a corpului. Insulina, un hormon secretat de pancreas, joaca un rol vital in metabolismul carbohidratilor.

Pe parcursul digestiei, carbohidratii sunt descompusi in zaharuri, in principal glucoza, care apoi este absorbita in sange. Glicemia este termenul stiintific pentru cantitatea de glucoza din sange sau nivelul de zahar din sange. Nivelul glicemiei este foarte important sa ramana constant, in parametrii normali, deseori el fiind prea ridicat (hiperglicemie) sau prea scazut (hipoglicemie).

Prezenta glucozei in sange determina pancreasul sa secrete insulina, care permite glucozei sa treaca din sange in celulele corpului. Odata ce a ajuns in celule, glucoza este arsa impreuna cu oxigenul pentru a crea energie.

In corpul unei persoane sanatoase, orice surplus de glucoza este transofrmat in glicogen (un carbohidrat complex), care este pastrat in muschi si ficat ca rezerva de energie pentru termen scurt. In timpul zilei, si in mod special intre mese, cand rezerva noastra de energie incepe sa scada, pancreasul determina hormonul glucagon sa transforme glicogenul inapoi in glucoza. Acest proces asigura corpului un nivel stabil al zaharului din sange pe tot parcursul zilei.

Si atunci, de ce ma ingras din orice?

Dupa cum am vazut, consumul carbohidratilor cauzeaza cresterea nivelului de zahar din sange. Pancreasul, ca raspuns, va secreta insulina pentru a aduce nivelul de zahar din sange inapoi la normal. Insa, atunci cand consumam carbohidrati cu un continut mare de zahar, acestia fac ca nivelul de zahar din sange sa creasca mult peste limita intr-un timp relativ scurt. Aceasta crestere anormala este cunoscuta sub numele de hiperglicemie. Pancreasul este determinat sa secrete o cantitate insemnata de insulina pentru a aduce nivelul zaharului din sange la normal. Orice surplus de glucoza este stocat ca glicogen, dar odata ce glicogenul este de ajuns, orice glucoza de prisos este stocata cu grasime.

Daca se produce insulina in exces, ea va absorbi rapid glucoza din sange, si astfel rezulta un nivel al zaharurilor din sange anormal de scazut. Aceasta este o stare cunoscuta de hipoglicemie. Simptomele hipoglicemiei pot fi oboseala cronica, lipsa de concentrare, foame intensa si iritabilitate. Cei ce au un nivel scazut al zaharului din sange tind sa apeleze la o gustare dulce pentru a se simti mai bine. Aceasta va cauza cresterea glucozei din sange, ceea ce determina o productie crescuta de insulina. De aici rezulta hiperglicemia. Ciclul vicios incepe apoi din nou, iar pe termen scurt, poate rezulta o functie pancreatica scazuta si hipersecretie insulinica cronica, cunoscuta sub numele de hiperinsulinism.