Dieta Dukan explicata detaliat dar pe intelesul tuturor

Elaborata de celebrul medic nutritionist Pierre Dukan si facuta publica in cartea “Je ne sais pas maigir” (Nu stiu sa slabesc) in anii 2000, dieta Dukan, dieta care ii poarta numele a devenit peste ani probabil cea mai celebra cura de slabire a momentului, avand milioane de adepti pe intreg mapamondul.

Dukan si-a castigat notorietatea pe de o parte datorita rezultatelor extrem de spectaculoase care se pot obtine (exista marturii reale de la persoane care au slabit 50+ kilograme). Un alt atuu al acestei diete este faptul ca nu exista restricii la cantitatea de mancare ingerata pe parcursul unei zile, cu conditia sa respectati intocmai clasele de alimente permise in cele patru etape. Desi pare un paradox, mancand pe saturate, veti slabi vazand cu ochii. Iar acesta este un fapt real, demonstrat.

Revenind, dieta Dukan este structurata in 4 faze distincte, concepute in asa fel incat organismul sa slabeasca durabil si totodata sa impiedice temutul efect yo-yo.

Faza de Atac

In aceasta prima etapa, dieta Dukan recomanda sa se consume exclusiv proteine, fiind faza in care organismul va declansa lupta propriuzisa impotriva kilogramelor excedentare.

Durata acesteia variaza in functie de numarul de kg pe care doriti sa le pierdeti, dupa cum urmeaza:

  • Pentru maximum 5 kilograme surplus, atacul se va derula pe parcursul a maximum 2 zile.
  • Daca doriti sa slabiti intre 5-10 kilograme, perioada va fi de 3 zile
  • Intre 10-20 kilograme surplus, faza de atac se va urma timp de 5 zile
  • Daca veti dori sa slabiti 20+ kilograme, se recomanda o perioada de atac intre 7-10 zile.
  • Alimentele autorizate in faza de atac:
    Dupa cum am mentionat un pic mai sus, in acesta perioada se vor consuma doar proteine pure. Atentie insa, se vor consuma doar alimentete din categoriile pe care le vom prezenta mai jos:

    1. Carne rosie
    Sunt acceptate in faza de atac carnea de vita sau de vitel, de preferat din zonele sarace in grasimi: muschiulet, file, etc.
    Totodata este indicata si carnea slaba de vanat (iepure, caprioara, etc).
    Carnea se va consuma fiarta, fripta, la abur sau preparata in tigaie antiaderenta, fara adaos de grasimi.

    2. Carne alba
    Din acesta categorie se poate consuma carnea de pui, curcan, precum si carnea altor pasari cu exceptia celor cu ciocul lat (rata, gasca, etc).
    Carnea alba se consuma fara piele, deasemenea fiind preparata fara adaos de grasime.

    3. Organele de animale
    Sunt acceptate ficatul de vita, vitel si pasare precum si limba de vitel si miel.
    O atentie sporita ar trebui sa acorde acestei categorii persoanele care au probleme cu colesterolul, ficatul fiind un organ gras.

    4. Peste
    Pot fi consumate toate tipurile de peste, preparat la cuptor, gratar, fiert, etc.

    5. Fructe de mare
    In aceasta etapa pot fi consumate fara restrictii toate speciile care fac parte din aceasta categorie: crevetii, crab, homar, languste, stridii, midii, moluste, etc.

    6. Mezeluri
    Puteti consuma orice fel de delicatese de pasare sau vita sarace in grasimi.

    7. Oua
    Este deasemenea un produs acceptat in prima faza. Totusi, trebuie consumat cu moderatie, galbenusul fiind bogat in colesterol. Albusul in schimb (vezi aici si dieta cu albus de ou), poate fi inclus la fiecare masa, fiind un produs bogat in proteine de inalta calitate.

    8. Lactate degresate
    Ultima categorie de alimente acceptate in atac sunt produsele lactate degresate total. Puteti consuma iaurturi si branza dulce in cantitati nelimitate. Laptele in schimb, este interzis (se accepta cativa ml de lapte degresat la cafeaua de dimineata).

    APA
    Indispensabila in curele de slabire, cu atat mai mult in cele care implica un consum sporit de proteine, aceasta trebuie consumata intr-o cantitate de cel putin 1.5-2 litri zilnic, pentru a asigura o detoxifiere a organismului.

    Tarate de Ovaz
    Reprezinta “micul secret” al dietei Dukan. Se vor consuma zilnic 1 1/2 linguri in fiecare zi, asigurand un aport optim de fibre.

    Condimente
    Produsele din aceasta categorie nu numai ca nu sunt interzise, dar chiar sunt indicate in dieta Dukan, oferint alimentelor un gust deosebit. Sunt acceptate toate ieburile si mirodeniile, inclusiv ceapa si usturoiul, care totusi se vor consuma cu moderatie, in cantitati mici. Sunt asimilate acestei categorii si lamaia, care se poate folosi la gatit in cantitati mici, ketch-up-ul fara adaos de zaharuri precum si sarea si mustarul.

    Exercitiile fizice
    In aceasta etapa medicul Dukan recomanda minimum 20 de minute de mers pe jos zilnic. Desigur, daca sunteti o fire activa si puteti efectua exercitii intense de slabire, este cu atat mai bine. Miscarea este un izvor de sanatate, indiferent daca esti sau nu la dieta.

    Cat vom slabi in aceasta etapa?
    Este greu de precizat, deoarece fiecare organism este unic si raspunde diferit. Totusi, in aceasta prima faza a dietei Dukan, dar fiind suprimarea carbohidratilor din alimentatie care are ca efect direct eliminarea surplusului de apa, puteti slabi pana la 5-7 kilograme. In cazul in care numarul kilogramelor eliminate este mai mic, nu va alarmati. Dupa cum am mentionat, fiecare organism reactioneaza in ritmul sau.

    Etapa a doua: Croaziera

    Planul alimentar in aceasta etapa consta in altenarea a doua tipuri de regimuri: Unul de proteine pure, care este exact tipul de regim urmat in prima etapa si unul de proteine +legume.
    Cele doua regimuri pot fi alternate fie 5 zile PP (proteine pure) urmate de 5 zile de P+L (proteine+legume) fie o zi cu o zi, dupa cum simtiti ca este mai confortabil.

    Alimente tolerate in Croaziera:
    In zilele de proteine pure, totul este foarte clar: se vor consuma doar alimentele prezentate in faza de Atac.
    In zilele de proteine+ legume, vom putea consuma pe langa carne si legume, cu exceptia amilaceelor (porumb, cartofi, orez, mazare fasole si linte), alimente foarte bogate in amidon.
    Putem include in lista alimentelor tolerate rosiile, salata verde, sparanghelul, ridichiile, castravetii, spanacul, loboda si stevia, vinetele andivele, dovleceii, etc.

    Ideal ar fi ca legumele sa fie consumate in starea naturala, dar pot fi preparate si la gratar, fiete, la aburi, fara adaos de grasime. Ca si cantitate, desi dieta Dukan specifica faptul ca nu exista limite, ar fi recomandat sa nu exagerati totusi.
    O atentie deosebita va trebui sa acordati si cantitatii de apa consumate zilnic si bineinteles, nu uitati de taratele de ovaz care, in aceasta etapa vor fi consumate doua linguri pe zi.

    Activitatea fizica:
    In aceasta perioada recomandarea este de 30 de minute de mers pe jos zilnic. In cazul in care observati o stagnare in procesul de slabire, lucru normal de altfel in aceasta etapa, puteti mari intensitatea si durata pana la o ora.

    Durata fazei de Croaziera
    Ca si durata, Croaziera va fi tinuta exact pana cand limita de kilograme pe care v-ati impos sa o pierdeti va fi atinsa. Daca nu stii care este greutatea ta ideala, de real folos iti poate fi un calculator indice de masa corporala precum Demoiselle sau va puteti calcula singur urmarind instructiunile de aici. Deci, Croaziera poate dura doua zile sau poate dura 3-6 luni, in functie de cantitatea de tesut adipos a fiecaruia.

    Etapa 3, Consolidarea

    Daca primele doua etape au avut ca scop scaderea in greutate, cea de a treia are ca rol consolidarea acesteia prin stoparea efectului yoyo.

    Organismul, privat de anumiti nutrienti, are tendinta de a se ingrasa in momentul in care reveniti la o alimentatie normala. Astfel, aceasta etapa intermediara are ca scop principal introducerea treptata a noilor alimente.

    Ca si durata, se vor urma fix 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut. Astfel, daca ati slabit 10 kilograme, Consolidarea va dura 10 zile * 10 kilograme=100 de zile.

    In aceasta faza vor putea fi consuma proteine + legume oricand, mai putin joia, cand se vor consuma doar proteine pure.

    Va putea fi introdusa o portie de fructe pe zi, o portie de branza precum si pana la doua felii de paine.

    Tot in etapa de Consolidare se introduc treptat si alimentele amilacee, o portie pe saptamana in prima parte, reprectiv doua portii in cea de a doua.

    Veti putea sa va bucurati si de asazisele Mese de Sarbatoare (o masa la care puteti manca tot ce va doriti, in limite rezonabile insa) odata pe saptamana in prima parte respectiv doua in cea de a doua.

    Portia de tarate de ovaz va fi tot de doua linguri pe zi iar activitatea fizica va creste la 25 de minute zilnic.

    Faza IV, Stabilizarea

    Odata ajunsi la Stabilizare, organismul nu mai este in starea de defensiva. Acesta etapa este mai mult decat faza finala a dietei, aceasta este un stil de viata care va trebui urmat permanent.

    Veti putea manca orice, insa o zi pe saptamana va trebui sa consumati doar proteine pure.

    Acordati o atentie deosebita miscarii. Un minimum de efort zilnic va va mentine un tonus muscular optim si va impiedica acumularea grasimilor.

    Nu va trebui sa va lipseasca taratele de ovaz: se vor consuma 3 linguri in fiecare zi.

    Referinte:
    Dukan Diet, site oficial
    Demoiselle.ro