Dieta Horace Fletcher, mai mult un mit decat o dieta de slabit

Horace Fletcher a fost un nutritionist american care, la sfarsitul secolului XIX-lea, pornind de la ideea ca hrana trebuie mestecata de cat mai multe ori inainte de a fi inghitita – chiar si de 100 de ori pe minute – a dezvoltat o intreaga dieta. Acesta pretindea ca si lichidele sa fie mestecate pentru a se amesteca in mod corespunzator cu saliva. Sfaturile lui Horace Fletcher includeau, de asemenea, sa nu mananci inainte sa ti se faca foame sau cand esti nervos ori trist.

Sloganul era “Mesteca mult pentru o silueta de vis”

Horace Fletcher credea ca metoda mestecatului este ideala pentru a reduce cantitatea de alimente ingerate. Dar iata ce spun expertii din ziua de astazi: procesul de digestie incepe imediat ce se introduce lingura sau furculita cu mancare in gura. Imbucatura este maruntita cu dintii, in timp ce saliva ajuta la inmuierea si la dizolvarea chimica a hranei.

Mestecand calm si foarte incet se previne suprasolicitarea stomacului, dar nu exista dovezi clare ca ar ajuta la topirea grasimilor si la pierderea caloriilor.

In timpul mesei, organismul elibereaza preptide, hormoni care declanseaza senzatia de satietate. Medicii specialisti au gasit dovezi care sustin teoria conform careia, mancand incet, ai parte de o dieta mai sanatoasa. Totusi, mestecarea unui singur dumicat de mai multe ori decat este cazul nu pare sa aiba aiba o legatura clara cu aceste descoperiri si, cel mai probabil, luand pauze de-a lungul mesei, beneficiaza de aceleasi avantaje.