Dieta vegetariana este mai mult un mod de viata

Dieta vegetariana nu reprezinta doar o modalitate de a slabi, multe persoane adoptand regimul vegetarian ca pe un mod de viata. Exista insa, multe variante pentru dieta vegetariana, unele sunt mai stricte (permit doar consumul de legume, fructe, cereale si seminte), altele sunt ceva mai lejere si admit laptele si derivatele acestuia, plus miere sau chiar oua.

Cam orice dieta vegetariana are ca riscuri in primul rand trecerea rapida de la o alimentatie normala la una vegetariana, acest lucru poate genera initial tulburari destul de serioasa: anemii, gastrite, colon iritbil, variatii temporare ale tensiunii arteriale, chiar si osteopareza daca nu se pastreaza in dieta alimentele care contin calciu si vitamina D, (germeni de grau, uleiuri vegetale, nuci, alune, migdale, lapte integral, drijdie de bere, polen, galbenus, peste gras). De aceea, ar trebui efectuat un consult la medicul nutritionist, care alege varianta cea mai sanatoasa de trecere treptata la un anumit tip de dieta vegetariana.
Va voi prezenta in continuare o dieta vegetariana mai lejera, fiin nu foarte stricta. Aceasta are ca elemente de baza: paine, cereale integrale, lamaie, suc de portocale, lapte. Nefiind foarte stricta, dieta permite consumul de legume, fructe, miere, lapte si oua.

Mic dejun: 1 pahar lapte de soia cu 1 lingura de grau incoltit, 2 linguri musli si 30 g nuci sau migdale pisate, sau 100 g branza dulce cu miere, suc de portocale, 1 felie de paine intermediara.
Pranz: salata variata, oua cu ciuperci sau macaroane gratinate cu sos de ciuperci, sau linte cu orez integral.
Cina: salata de fructe cu paine neagra de orz, sau supa de legume si paine integrala.

Salatele se pregatesc cu ulei de masline, lamaie si verdeturi aromate. Fructele se mananca inainte de masa sau la doua ore dupa masa. Urmand aceasta dieta vegetariana puteti sa slabiti aproximativ 4 kilogram pe luna.