Somnul este aliatul dumneavoastra in incercarea de a slabi. Nu va privati de aceasta placere, care va infrumuseteaza intregul corp mai mult decat credeti. Un somn linistit este recomandat pe langa orice produs sau cura de slabire rapida.
Cine doarme, mananca de seara
Acest proberb isi datoreaza celebritatea unei erori de interpretare: odinioara, calatorul care dorea sa fie gazduit peste noapte trebuia in mod obligatoriu sa mananca de seara in hanul in care dormea. Acest lucru era avantajos pentru hangiu, care incasa banii pentru camera dar si cei pentru cina. De aici provina si zicala: “cine doarme, mananca de seara”.
In prezent, sintagma nu mai are aceasi semnificatie, sugerand mai degraba ca acela caruia ii este somn nu-i mai e foame. Altfel spus, somnul ne permite sa “sarim” peste o masa; de asemenea ne ajuta sa ne “reincarcam bateriile” fara a ingera nici o calorie. In plus, continuand sa functioneze “cu incetinitorul”, organismul consuma energie. Cine ar indrazni deci sa spuna ca somnul nu este cel mai bun prieten al nostru?
Mai mult decat atat cand dormim, corpul isi elimina deseurile mai eficient, in mare parte fiindca pozitia orizontala faciliteaza schimburile celulare si eliminarea toxinelor – ambele fiind de dorit atunci cand vrem sa slabim.
Somniferele sunt cu adevarat necesare?
Inghitite rar, la recomandarea doctorului, dupa un eveniment stresant sau in timpul unei calatorii pentru a face fata diferentei de fus orar, somniferele sunt utile. Consumul lor regulat este insa nefas pentru sanatate: deregleaza orologiul biologic natural, induce dependenta si provoaca pierderi de memorie.
Inlocuiti pastila de seara cu un “somnifer” natural: ceai de tei, salata de laptuci sau cu alte plante ca de exemplu escholzia, cu efecte anxiolitice, sedative si hipnotice, pasiflora, bogata in alcaloizi si flavnoidem cu efect pozitiv asupra tulburarilor de somn, valeriana sau hameiul, bine cunoscute de fitoterapeuri pentru virtutile lor sedative.
Munca de noapte, o influenta asupra greutatii corporale?
Dar de ce persoanele care lucreaza noaptea cand noi dormim au tendinta de a se ingrasa? Simplu, deoarece rontaie cate o mica gustare noaptea, pentru a atenua frustrarea cauzata de lipsa de somn. Sandvisuri, prajiturele, cafea indulcita… ratia pe 24 de ore creste, in timp ce mesele din timpul zilei nu sunt deloc usoare.
Zaharul din bauturi trebuie inlocuit cu un indulcitor de sinteza sau chiar suprimat. Cat despre sandvis, de ce nu-l inlocuiti cu un pahar de lapte degresat, un fruct sau un ceai?
Leave a Comment