In general oamenii cu probleme de greutate pun prea mare accent pe ce anume mananca si neglijeaza 2 alte lucruri la fel de importante: cum mancam si mai ales la ce ore sa mancam. Daca pentru felul cum mancam rezolvarea este simpla si anume sa mestecam incet, iar timpul petrecut la o masa sa fie de minim 15-20 minute. In cazul orelor la care sa mancam lucrurile se complica un pic deoarece mancatul la orele corespunzatoare mentine metabolismul la un nivel optim pentru o buna functionare.
Un program haotic al orelor la care se servesc mesele poate duce la grave probleme de sanatatea in timp indelungat. Un procent foarte mare din persoanele cu probleme de greutate sau diferite afectiuni ale pancreasului servesc mesele in mod gresit. Unele fie nu au 3 mese principale pe zi, altele sar peste cate o masa din diferite motive fie din lipsa timpului fie din cauza ca urmeaza o dieta gresita.
Structura corecta a programului de alimentatie zilnic
Programul corect recomandat de catre medicii specialisti contine 3 mese principale (mic dejun, pranz si cina) si maxim 2 gustari cuprinse intre acestea (prima intre micul dejun si pranz si cealalta intre pranz si cina, prima nefiind atat de importanta ca a doua). In unele cazuri speciale, la recomandarea unui specialist se pot servi 4 mese principale mai mici decat in mod normal fara nici o gustare, dar repet: numai la recomandarea unui nutritionist.
Micul dejun ora 8:00
Se spune ca este si cea mai importanta masa a zilei, asa si este deoarece aceasta va energizeaza pentru toata ziua. Se aprovizioneaza nivelul de zahar din sanse astfel incat sa aveti energie pentru toata activitatea zilei curente.
Gustarea de la ora 10:00
Aceasta gustare este optionala si este cea mai neprioritara masa a zilei, se poate sari peste aceasta daca doriti. In nici un caz aceasta masa nu trebuie sa fie mai consistenta decat micul dejun sau pranzul.
Pranz ora 12:00
Principala regula este sa fie servit undeva la 3-4 ore de la micul dejun, aceasta masa te va energiza pentru dupa amiaza si astfel energia de dupa amiaza este influentata direct de catre aceasta. Pranzul trebuie sa contina o alimentatie echilibrata alcatuita din carbohidrati complecsi, grasimi bune (neprocesate) si fibre.
Gustarea de la ora 15:00
Aceasta gustare este mai prioritara decat prima gustare a zilei de la ora 10, gustarea aceasta trebuie sa fie foarte putin consistenta avand rolul doar sa potoleasca foamea (ideal un fruct).
Cina ora 18:00
Cina trebuie sa fie servita la 2-3 ore dupa gustarea de pranz, fiind o masa bogata in proteine, carbohidrati complecsi si grasimi bune. Aceasta are un rol important deoarece pregateste organismul pentru un somn linistitor. Se permite consumul de carne slaba si se recomanda consumul de legume proaspete si legume.
Ca alte reguli despre cum si cand sa mananci incat sa nu te ingrasi ar mai fi:
Nu stiu de ce dar de vreo 2 saptamani tot iau in greutate, lucru extrem de neobisnuit mai ales ca eu sunt o persoana care ma ingras foarte greu.
Țin sa precizez insa ca mananc doar o data pe zi si asta pe la ora 14, beau foarte multe sucuri, mananc chipsuri pe la orele 22, 23…!!
Credeți ca am probleme de sanatate sau nerespectarea meselor ma face sa iau in greutate?
:)) Nuu, deloc. Cum sa ai probleme cu greutatea ? Daca mananci doar o data pe zi, seara cipsuri si sucuri. E la misto mesajul ? 🙂