Mancatul emotional, problema secolului 21

Desi foarte multa lume se plange de lipsa banilor si de numeroase probleme, adevarul este ca traim intr-o societate care abunda de alimente si de activitati, motiv pentru care de multe ori apar diverse probleme.

Una dintre aceste probleme este mancatul emotional. Daca te-ai trezit vreodata consumand anumite alimente fara sa iti fie foame, atunci cu siguranta stii despre ce este vorba. Mancatul emotional este cauzat de catre diverse stari de spirit si duce in timp la obezitate (vezi aici cum poti combate definitiv obezitatea) si la alte probleme de sanatate, dar si la agravarea problemelor emotionale.

Cauzele mancatului emotional

Daca esti in situatia de a manca emotional, trebuie sa cunosti care sunt cauzele acestei probleme. Cauzele pot fi sociale, cauzate de stresul de a fi in preajma altor persoane, pot fi cauze emotionale, cauzate de plictiseala, oboseala, furie, stres sau singuratate, pot fi cauze situationale, spre exemplu la cinema sau in cazul in care se doreste consumul unui aliment, chiar daca acesta nu este necesar sau pot fi cauze psihologice. Aceasta ultima cauza ar fi cea mai problematica, deoarece este cauzata de probleme mult mai grave decat celelalte.

Cum opresti mancatul emoţional

Odata ce ai stabilit care este cauza care te face sa mananci emotional, poti sa incerci sa o opresti prin autosugestie. Este adevarat, acest lucru nu este foarte usor, ba chiar poate sa fie o adevarata provocare, insa cu putina ambitie si cu constientizarea problemei pe care o ai, poti sa renunti fara mari probleme la mancatul emotional.

Atunci cand simti nevoia sa mananci, insa nu iti este foame, poti sa apelezi la alte alternative: poti sa asculti muzica, sa mergi la o plimbare sau sa faci o baie fierbinte. De asemenea poti sa iti suni un prieten sau sa te joci. Incearca asadar, sa faci o activitate care sa iti ofere sansa de a-ti lua gandul de la mancare. Poti face una din activitatile amuzante prezentate aici prin care poti sa slabesti.

Mancatul emotional a provocat si provoaca in intreaga lume numeroase probleme, atat de ordin social cat si de ordin medicinal, asadar, eliminarea pe cat posibil a acestei forme de alimentatie trebuie sa fie o prioritate pentru majoritatea celor care simt ca drumul lor merge spre o astfel de problema.