Painea ingrasa sau nu?

Cand este consumata cu moderatie, painea “buna“, care este bogata in fibre nu ingrasa. Din pacate, in zilele noastre, aceasta este un lux. Exista multe feluri de paine, bineinteles, dar cele mai bune dintre ele doar o imita pe cea buna, asadar este foarte posibil ca painea consumata deobicei de dvs. sa ingrase.

Cum poate painea sa ingrase?

Unele tipuri de paine au valorile IG la fel de mari ca ale zaharului. Deoarece pancreasul nu face diferenta intre alimente, va reactiona la paine sau zahar in acelasi fel, si anume, eliberand o cantitate mare de insulina pentru a reduce nivelul zaharului din sange. Aceasta hipersecretie de insulina este cea care duce la cresterea in greutate, din acest motiv multi sunt de parere ca painea ingrasa la fel ca si zaharul (citeste aici efectele nocive ale zaharului).

painea ingrasa sau nu

Ce fel de paine ingrasa si trebuie sa o evit?

Painea alba, facuta din faina rafinata, este lipsita aproape complet de elementele necesare unui metabolism sanatos, asa cum sunt fibrele, vitaminele si mineralele. Din punct de vedere nutritional, singura contributie pe care o aduce organismului este energia sub forma de amidon. Din punct de vedere al digestie, poate doar amplifica problemele, deoarece ii lipsesc fibrele necesare pentru o digestie buna. De retinut ca painea trebuie considerata un carbohidrat rau cu cat e mai alba, fapt ce indica gradul rafinarii la care a fost supusa faina.

Ce fel de paine pot sa mananc

Painile bogate in fibre, ca de exemplu: painea de secara, painea integrala (vezi eficiente dietei cu paine integrala) sau painea facuta din faina organica nerafinata. Acestea au cele mai mici valori ale IG, intre 40 si 50. Valorile IG relativ mici au un impact scazut asupra nivelului zaharului din sange, deci ingrasa mai putin decat painea alba rafinata. In concluzie, cu cat painea este mai moale si mai pufoasa cu atat are mai mare IG-ul (afla mai multe despre indicele glicemic).

Cand pot sa mananc paine pentru a slabi?

Painea ar trebui consumata numai la micul dejun, la optiunea mic dejun cu carbohidrati si proteine, pentru ca pana si painea buna este bogata in amidon si are un IG mai mare de 35. Cand incepeti o dieta, fiti atenti la cresterea IG-ului total al mesei, pentru a pastra nivelul de insulina din corpul dumneavoastra cat de mic posibil.