Probabil va asteptati sa va spun ca pastele ar trebui omise din dieta dumneavoastra. Ei bine, voi face exact contrariul si voi spune ca nu toate pastele sunt nocive. In timp ce unele au valori mari ale indicelui glicemic si ar trebui evitate, altele cand sunt preparate asa cum trebuie au valori ale IG relativ mici. Pot facilita procesul de slabire, asadar sunt acceptabile in planul de slabire rapida.
Am voie sa mananc paste?
Da, dar conteaza tipul de grau folosit pentru producerea pastelor. Daca doriti sa mancati paste albe, ar trebui sa fie intotdeauna o varietate de paste facute din greu tare si nu din grau moale. Acestea contin mai multe proteine si fibre decat sortimentele din greu moale, ceea ce le micsoreaza indicele glicemic. Daca nu sunteti siguri ce tip de grau a fost folosit, evitati pastele albe si mancati paste din grau integral. Ele au un continut mai bogat in fibre decat pastele albe, ceea ce le da un indice glicemic mai mic, de 40. Desi e mai mare cu 5 puncte decat indicele glicemic indicat de 35, aveti nevoie sa consumati paste din grau integral in planul de slabire rapida, dar cu moderatie.
Cand si cat de des am voie sa mananc paste?
Cand urmati planul de slabire rapida, puteti manca tipurile recomandate de paste (vezi mai sus), ca parte a meselor cu carbohidrati bogate in fibre, va recomand de trei, patru ori pe saptamana. Dar nu consumati paste la pranz si cina in aceasi zi.
Ce este pastificarea?
Pastificarea este un proces mecanic in care aluatul pentru paste este trecut prin niste gauri mici, la o presiune foarte mare. Procedeul confera pastelor o pelicula protectoare, care limiteaza gelatinizarea amidonului in timpul procesului de preparare. Acest invelis micsoreaza indicele glicemic al pastelor cu cinci puncte, scazand astfel cantitatea de glucoza eliberata in sange. Cele mai comune paste pastificate sunt spaghete, linguini si vermicelli.
Conteaza felul in care gatesc pastele?
Indiferent ce paste alegeti, gatiti-le al dente sau cat mai tari se poate, deoarece supraprepararea face amidonul din ele mai digerabil, ceea ce va ridica valoarea indicelui glicemic. Daca din greseala le-ati fiert prea mult, puteti limita pagubele mancandu-le reci, pentru ca indicele glicemic scade prin retrogradare sau prin procesul de racire. Deci, alegeti intotdeauna paste pastificate si preparati-le al dente.
Care paste au cel mai mic indice glicemic?
Vermicelli chinezesti, care sunt de fapt mai mult taitei decat paste, au stat la baza crearii spaghetelor. Difera de restul pentru ca nu sunt facuti din faina de grau, ca majoritatea pastelor, ci din faina de soia, ceea ce face sa aiba un indice glicemic foarte mic, de 22. De vreme ce sunt pastificate, puteti consuma ce cantitate doriti de vermicelli chinezestiin cadrul unei diete de slabit.
Leave a Comment