Slabeste cu dieta Dash, dieta care previne hipertensiunea

Fiind o dieta foarte echilibrata, dieta Dash previne hipertensiunea deoarece este bogata in alimente cu un continut bogat de calciu, potasiu, fibre si proteine, evitand cat se poate de mult grasimile. Tocmai din acest motiv dieta Dash mai este si numita si dieta care regleaza tensiunea arteriala. Denumirea de “DASH” provine de la “Dietary Approaches to Stop Hypertension” (stil de viata care reduce tensiunea arteriala).

Urmand dieta Dash se recomanda sa consumati urmatoarele:
– 2 portii de 125g cereale integrale pe zi
– 4-5 fructe intregi (in cazul fructelor mari – de exemplu pepenele – consumati 100g), sau 200ml de suc natural de fructe (nu din comert)
– o portie cuprinsa intre 100-150g de legume cat mai proaspete preparate la abur, in nici un caz cu ulei
– 3 portii a cate 100ml fiecare de produse lactate insemnand iaurt natural sau lapte proaspat, sau 50g de branza
– o portie de 100g de carne de pui, vita sau peste, preparata fara ulei

Exemplu meniu zilnic pentru dieta Dash

Mic dejun: 3/4 cescuta de cereale integrale, o banana medie, 1 ceasca de lapte, o tartina cu paine integrala si cu o lingurita de margarina, 1 ceasca de suc de fructe bogate in vitamina C

Dejun: un sandvish cu o bucata de piept de pui, salata verde si paine integrala

Cina: o portie de 85g de carne slaba de vita, 1 ceasca de saute de fasole verde, 1 cartof copt cu o lingura de smantana, o lingura de praz tocat, o chifla integrala mica unsa cu o lingura de margarina, iar ca fruct, un mar.

Ca gustari se recomanda o treime de ceasca de migdale sau stafide.

Ca dulciuri, in dieta Dash va este permis la 5 portii pe saptamana de maxim o lingurita de zahar, gem, dulceata, dulciuri cu un continut scazut de grasimi.

Fata de celelalte diete clasice, dieta Dash are un mare avantaj si acela ca nu trebuie sa o incepeti dintr-o data ci sa o introduceti treptat urmand recomandarile din acest articol. Si chiar daca sunteti nevoiti sa sariti o masa nu va descurajati si mai ales nu o intrerupeti!

Mai multe informatii deste dieta Dash gasiti pe siteul oficial.