La sfarsitul anului 2011 a fost finalizat un studiu ce a avut ca scop determinarea influentei suplimentelor nutritive asupra sperantei de viata a femeilor de peste 62 de ani. Studiul a inceput in 1986 in SUA si a fost incheiat in 2008. In acest studiu au fost implicate aproape 39000 de femei ce aveau 62 de ani la inceputul studiului si care nu sufereau de boli cronice, altele decat diabet si tensiune arteriala crescuta. Din numarul total de femei, 63% consumau suplimente nutritive la inceperea studiului, iar pana in 2004 procentul a ajuns la 85%. Aproximativ 25% dintre persoanele analizate consumau peste patru suplimente zilnic. Pana la finalul studiului, aproximativ 40% din femeile studiate au decedat.
Concluziile studiului
– femeile peste 62 de ani au un risc mai mare de deces daca folosesc suplimente alimentare. In functie de suplimentul folosit, riscul este mai redus sau mai ridicat.
– dintre cele 15 suplimente analizate, cele pe baza de fier au fost asociate cu riscul cel mai ridicat de deces – cu 10% mai mare decat al persoanelor care nu foloseau suplimente nutritive cu fier.
– suplimentele care contin acid folic, vitamina B6, magneziu, zinc, cupru si alte vitamine pot creste riscul de deces.
– calciul este singurul supliment care a crescut speranta de viata a femeilor implicate in studiu (9%). Se cunoaste faptul ca acest mineral previne osteoporoza si implicit fracturile osoase si probabil acest efect a permis cresterea sperantei de viata a femeilor.
– suplimentele ce contineau beta caroten, vitamina C, A si seleniu nu au influentat speranta de viata a femeilor.
– un alt factor ce a influentat rezultatele a fost si terapia cu hormoni. Cantitatea de hormoni consumata a fost de doua ori mai mare in cazul femeilor care consumau suplimente fata de celalalt grup. Folosirea acestei terapii a fost legata de cresterea riscului de cancer la san si de afectiuni cardiace. Chiar daca hormonii au fost luati in calcul de cercetatori, este posibil ca studiul sa fi fost afectat de folosirea lor.
– cresterea sau scaderea sperantei de viata au fost destul de mici si este posibil ca aceste diferente sa fie date de alte cauze si nu este clar daca rezultatele se aplica la nivelul intregii populatii feminine. Participantii la studiu au fost albi si traiau preponderent in zonele rurale si de aceea acest studiu nu ar trebui sa fie generalizat.
Concluziile autorului
Suplimentele nutritive sunt „la moda” si multe persoane le consuma in cantitati industriale fara a se gandi ca acestea pot fi daunatoare. Acest studiu este doar cel mai recent, dar nu este singurul in ceea ce priveste utilitatea suplimentelor nutritive, celelalte avand rezultate relativ similare.
Conform cesamancam.ro, suplimentele alimentare pot fi daunatoare si nu trebuie consumate decat daca un medic va recomanda! Acest studiu confirma afirmatiile si este clar faptul ca, in general, suplimentele alimentare luate fara recomandarea unui medic pot fi daunatoare sau au efect “0” pe termen lung. Efectele benefice se pot constata doar daca acestea sunt prescrise de un medic cu scop curativ si nu preventiv. Totusi, acest studiu nu prezinta o legatura directa intre consumul de suplimente si scaderea sperantei de viata ci doar asocierea acestuia cu riscul mai ridicat de deces.
Persoanele care sufera de diferite afectiuni si care necesita suplimente nutritive nu trebuie sa se opreasca din consum decat daca medicul specialist solicita acest lucru.
Sariti peste suplimente si mancati sanatos!
Leave a Comment