Ton la gratar cu marinata mediteraneana

Tonul proaspat este un peste numai bun pentru gratar, mai ales preparat dupa aceasta reteta. Dupa ce se imbiba intr-o marinata simpla cu lamaie si ulei de masline, fileurile sunt invelite intr-o crusta uscata picanta, pe care o desavarseste gratarul electric sau, dupa caz, chiar pe gratarul cuptorului.
Aceasta reteta este indeajuns pentru 4 portii, iar timpul de preparare este de 5 minute plus inca 4 ore pentru marinat.

Ingrediente:
4 fileuri proaspete de ton rosu sau somon, cam de 350g fiecare
zeama de la o lamaie si jumatate
3 lingurite ulei de masline

Ingrediente pentru marinata mediteraneana
3 catei de usturoi, pisati
2 lingurite chimen macinat
2 lingurite ghimbir proaspat dat pe razatoare
1 lingurita de sofran sau coriandru, macinate

Asezati pestele intr-un vas de ceramica sau sticla impreuna cu zeama de lamaie si uleiul de masline si lasati sa se marineze la frigider cateva ore.

Pentru a face marinata, amestecati usturoiul cu chimenul. Adaugati ghimbirul si asezonati cu sare si piper negru macinat, dupa gust. Apoi puneti sofranul si continuati sa amestecati.

Inmuiati fiecare file de peste in marinata (daca este necesar udati bine pestele inainte pentru a face crusta sa se prinda). Puneti pestele pe gratarul electric sau pe grillul incins. Dupa aproximativ 8 minute, intoarceti-l pe cealalta parte si mai lasati-l inca 4 minute, pentru a se praji la fel pe ambele parti.