Pentru a avea o alimentatie sanatoasa si lipsita de probleme este necesar sa consumati nu doar alimentele ajuta la slabit ci trebuie sa aveti mare atentie la cum le asociati pe acestea. In foarte multe cazuri, doua sau mai multe alimente consumate separat nu afecteaza negativ, dar combinate pot avea rezultate neplacute pentru mentinerea siluetei noastre. Am mai specificat intr-un articol anterior ca indicele glicemic al unui aliment poate varia atunci cand acesta este preparat.
Nutritionistii recomanda evitarea prepararii foarte complexe a alimentelor in favoarea prepararii prin procedee sanatoase si simple. Spre exemplu prajirea este cel mai nociv mod de preparare a alimentelor, acesta fiind si cel mai nerecomandat mai ales persoanelor ce sufera de diverse afectiuni ale digestiei si nu numai. Pentru o alimentatie sanatoasa trebuie sa se evite excesul de sare, grasimi, zahar, alimentele preparate cu foc direct cum este si gratarul, mancarea arsa.
De altfel pentru a evita riscul aparitiei cancerului gastric trebuie sa nu se consume alimente prea calde. Nici alimentele reci nu sunt recomandate deoarece perturba digestia. Specialistii recomanda, ca pentru a evita orice problema digestiva sa nu consumati mai mult de un aliment concentrat la o masa (orice aliment ce nu este fruct sau leguma se considera aliment concentrat). Dar cum in viata de zi cu zi acest lucru este posibil foarte greu incercati macar sa consumati alimente suculente inaintea celor concentrat si alimente crude inaintea celor gatite.
Chiar daca gustul este mai bun, incearca sa eviti bazele pentru mancare, edulcoranti, coloranti chimici, sare extrafina, grasimi artificiale, fixuri, arome artificiale, conservanti chimici sau indulcitori artificiali.
Prepararea sau incalzirea alimentelor folosind cuptorul cu microunde nu este recomandata de catre nici un nutritionist, chiar daca acesta este poate cel mai utilizat aparat electrocasnic din bucataria moderna, este foarte nociv si poate creste riscul aparitiei cancerului.
Leave a Comment