Cei mai multi dintre noi cunosc oameni care mananca numai alimente cu un indice glicemic ridicat si raman slabi toata viata, in ciuda proastelor lor abiceiuri de nutritie. Acest lucru se datoreaza faptului ca ei sunt binecuvantati cu un pancreas foarte sanatos, care nu a intrat in hiperinsulinism, in ciuda daunelor produse asupra lui intr-o perioada foarte lunga de timp.
Totusi, aceasta categorie de oameni reprezinta o minoritate pe cale de disparitie. Ajunsi pe acest site este foarte posibil ca acest lucru sa nu se aplice si in cazul dumneavoastra. Este foarte probabil sa va incadrati intr-una dintre categoriile urmatoare:
Alimentatie de proasta calitate
Prima si cea mai comuna disfunctie pancreatica evolueaza pe parcursul mai multor ani. Cei mai multi dintre noi incep cu un pancreas sanatos, care le permite sa ramana slabi pentru multi ani, in ciuda proastelor obiceiuri de nutritie. Iar apoi, la 30 sau 35 de ani, in mod sigur dupa 40 incepem sa castigam in greutate. In anii urmatori unii devin obezi sau diabetici. Pancreasul se mentine pentru cateva decenii, dar intr-un final cedeaza abuzurilor la care a fost supus.
O problema ereditara
Celalalt scenariu ii cuprinde pe cei care au venit pe lume cu un pancreas sub standard, care a fost mostenit. Daca parintii sunt supraponderali, sansele de avea un pancreas slab sunt mari. Daca regimul alimentar de la o varsta timpurie a inclus alimente cu indice glicemic ridicat, este aproape sigur ca pancreasul este sensibil la glucoza, deci nu se afla intr-o stare prea buna. Si dupa cum v-am mai spus, daca pancreasul functioneaza defectuos, la fel se intampla si cu metabolismul.
Ambele scenarii mentionate mai sus duc la cresterea in greutate si nici o dieta saraca in calorii sau un regim sever de exercitii nu va avea rezultate vizibile. Solutia sta in normalizarea functionarii a pancreasului si a felului in care acesta raspunde la glucoza din sistemul circulator, eliminand din alimentatia dumneavostra mancarurile bogate in zaharuri.
Leave a Comment