Greutatea (precum si evolutia ei) constituie unul dintre indicatorii cei mai siguri pentru evaluarea starii de sanatate. La copil si adolescent ea permite sa se verifice faptul ca are loc o crestere normala.
In timpul sarcinii, o crestere in greutate cu 10-12 kg la o femeie de corpolenta medie este asociata frecvent cu o greutate normala a copilului la nastere (peste 2,5 kg). Urmareste pe mamicamea.ro greutatea fatului in timpul sarcinii. Ca regula generala, greutatea de la nastere creste de 2 ori cu varsta de 3 luni si de 3 ori la 1 an. La varsta adulta, greutatea tinde sa se plaseze in jurul unei valori stabile, daca aporturile energetice sunt echilibrate. Greutatea fiecarui individ este determinata, in mare masura, de caracteristicile genetice ale acestuia. Modificarile care apar in timpul vietii sunt rezultatul influentei mediului (activitate zilnica, alimentatie, efectul anumitor medicamente, etc.) si varstei. Greutatea tinde sa creasca pe masura ce se inainteaza in varsta, la fel ca si tesutul adipos, in timp ce masa musculara se diminueaza. Totusi, la persoanele varstnice, initial greutatea scade, apoi tinde sa se stabilizeze, in cazul unei alimentatii corecte ramanand pe un palier de echilibru.
Variatia greutatii
Orice variatie importanta a greutatii (pierdere sau crestere) aparuta intr-un interval scurt de timp trebuie sa constituie un semnal de alarma, fiind indicat consultarea medicului. Aceasta variatie poate semnala, de fapt, o boala de cauza organica sau de alt fel (cancer, edem, tulburari de comportament alimentar, tulburari hormonale). Masurarea greutatii reprezinta, de asemenea, una dintre cele mai bune metode de monitorizare a starii de sanatate a persoanelor in varsta, la care oricare scadere ponderala rapida trebuie sa fie corectata fara intarziere pentru a evita denutritia.
Leave a Comment