Cu ce inlocuim zaharul, alternative naturale la zahar

Dupa cum bine stiti cand vine vorba de slabit, zaharul este unul dintre cele mai periculoase alimente, chiar am scrisacum putin timp in urma un articol despre efectele nocive ale zaharului. Toate ca toate este recomandat daca vreti sa dati jos din kilogramele in plus sa il inlocuiti cu zaharina, aspartan sau…

Este mai buna mierea?

Mierea este uneori prezentata ca o alternativa sanatoasa si acceptabila la zahar, de vreme ce este un indulcitor natural, cu multiple proprietati curative. Insa, la fel ca si zaharul, mierea are un indice glicemic cu o valoare foarte ridicata, fapt care determina cresterea nivelului de zahar din sange si va va afecta organismul in aceasi masura in care o face zaharul de masa. Cu alte cuvinte, mierea este pur si simplu o alta forma de zahar care trebuie evitata, indiferent de imprejurare.

Fructoza

In comparatie cu zaharul normal sau indulcitorii artificiali, fructoza are avantaje reale. Pentru inceput, este un zahar natural, asadar se evita problemele cauzate de indulcitorii artificiali. Apoi are un IG scazut de 20, cu un efect minor asupra pancreasului si secretiei de insulina. Mai mult, are o densitate asemanatoare cu a zaharului, ceea ce inseamna ca este potrivita pentru folosirea la copt si gatit. Totusi, poate creste nivelul trigliceridelor la unele persoane cand este folosita in cantitati semnificative, astfel ca cei cu probleme de colesterol trebuie sa o foloseasca cu moderatie.

Indulcitorii artificiali

Desi utilizarea temporara a indulcitorilor artificiali va poate ajuta sa renuntati la zahar, folosirea lor pe termen lung va poate deregla metabolismul. Aceasta ca organismul detecteaza dulcele si se pregateste sa digere carbohidratii. Astfel, cand consumati o cantitate mare de indulcitori artificiali in timpul zilei, orice consum de carbohidrati autentici in urmatoarele 24 de ore poate duce la o crestere excesiva a nivelului de zahar din sange, urmata apoi de o reactie hipoglicemica. Indulcitorii artificiali accentueaza ciclul hipo- si hiperglicemiei, care, in schimb, contribuie la intensificarea senzatiei de foame si la acumularea grasimilor in sange. Pe scurt, indulcitorii artificiali pot contribui, in mod indirect, la aparitia kilogramelor in plus.